Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

[:nl]Waterverf en zout[:]

[:nl]Tijd voor een process art activiteit. Mijn lievelings-activiteiten, omdat kinderen daarin alle ruimte krijgen om te experimenteren, uit te vinden, sporen achter te laten.

Wat heb je nodig:

  • papier, het liefst aquarel-papier
  • een dikke kwast, eventueel ook wat dunne kwasten
  • waterverf
  • zout, grof of fijn of alle twee
  • water

 

 

Hoe gaat het:

Wij zijn begonnen met het papier nat maken. Dan verloopt de verf zo mooi in elkaar.

Dan ging de jongste stipjes kleur op het papier zetten. Te kijken hoe het in elkaar loopt is al mooi, kleuren mengen, met dikke en dunne kwasten uitproberen, laat ze hun gang maar gaan.

Op sommige stipjes legde ze een grof stukje zout.

Op andere strooide ze wat fijn zout. Het zout zuigt de verf een beetje op, waardoor er mooie patronen in de verf ontstaan. Ze wilde toen kijken of het zout misschien een soort gekleurd kristal was geworden, en probeerde het uit de verf te vissen met een tandenstoker. Toen ontdekte ze, dat je ook met een tandenstoker mooie lijntjes kunt maken in de verf, en was daar weer een tijd mee bezig.

Dat is ook, hoe process art werkt. Proberen en uitvinden. Ze lekker hun gang laten gaan, en zien hoe enthousiast ze worden tijdens het maken van kunst. Supermooi om onderwater tekeningen mee te maken. Maar soms is het ook mooi om lekker bezig te zijn, van alles uit te vinden over het materiaal, over kleuren, over zout en kwasten, en dan alles op te ruimen en klaar. Soms is dat ook genoeg.

 [:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.