Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+, Praktische Tips

[:nl]Waterverf en verfrollers[:]

[:nl]Voor de creatieve ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze in aanraking komen met verschillend materiaal. Verschillende soorten verf zoals waterverf en ecoline en vingerverf. Maar ook met verschillend manieren van verven. Dat kan namelijk op heel wat verschillende manieren. Je kunt verven met een kwast, maar ook met je vingers, met stokjes, met veren, met wattenstaafjes, Wc-rollen, kartonnen dozen, potloden, stiften, krijt, enz. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Op mijn werk ben ik steeds weer andere dingen aan het aanbieden. Dat doe ik meestal met een groepje kinderen van 3 jaar oud. Ik merk dat die leeftijd heerlijk is voor dit soort “proefjes”. De kinderen vinden heel veel dingen interessant en zijn nog niet “geschoold” in wat je ermee kan. Ze staan open om te experimenteren met materiaal, en doen dat ook volop. Erg leuk en inspirerend om te zien voor mij!

Afgelopen week heb ik wat oud behang uitgerold op tafel en waterverf voor ze neergezet. Een grote bak met water erbij, dan valt het niet zo makkelijk om, en ik heb er wat verfrollers en kwasten bij gelegd. En voor dat ik iets kon uitleggen gingen ze al aan de slag. Ontdekken dat de kwasten en rollers eerst een beetje nat gemaakt moeten worden om de verf erop te krijgen, ontdekken dat je in alle tweee handen iets kunt vasthouden en met twee handen tegelijk kunt verven, ontdekken dat veel water de kleur dunner maakt en weinig water ervoor zorgt dat je maar een kort stukje kunt verven omdat de kwast dan alweer water nodig heeft.

Ik heb ze lekker hun gang laten gaan en ben erbij gaan zitten en heb gekeken. Genoten, moet ik zeggen. Van die open gezichten die dit zo interessant vonden om te doen. Ze rolden alsmaar over hetzelfde stuk, de jongens, en zagen al snel dat van al dat water en verf het papier langzaam scheurde. Daar moest dan natuurlijk weer aan gepulkt worden met die kleine vingers. En nog een keer overheen. Ze ontdekten dat het handiger is als je de roller een beetje uitknijpt voordat je door de waterverf gaat, omdat er anders veel teveel water aan zit.

Dit zijn zulk mooie voorbereidingen voor het “echte” werk. Of eigenlijk, dit is al het echte werk en dat ontwikkelt zich naar mate de tijd verstrijkt en de kinderen met weer ander materiaal in aanraking komen. Dus ik zeg, gewoon klaar leggen, al die dingen waarvan jij misschien denkt, wat kunnen zij ermee? En kijken wat er gebeurt. Gewoon kijken.[:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.