Praktische Tips

[:nl]Wasbare luiers[:]

[:nl]

Wasbare luiers

Ik probeer altijd zo lief mogelijk te zijn voor het milieu; scheid mijn afval, breng het glas naar de glasbak, heb overal led-verlichting in huis en rij in een zuinige auto maar nog liever ga ik op de fiets. Met de komst van een baby dacht ik gelijk aan die giga afvalberg met luiers die je zal gaan veroorzaken. Ik deed wat research over milieuvriendelijke luiers, en was van plan om deze zeker uit te gaan proberen maar nog nieuwsgieriger was ik naar wasbare luiers, iets heel normaals in America, maar in Nederland wordt je meteen als geiten wollen sok beschouwd wanneer je geen pampers/kruidvat of etosluiers (oid) gebruikt. Ik vroeg je af of het wassen niet even slecht voor het milieu was als het afval wat de wegwerpvariant veroorzaakt, maar volgens verschillende bronnen was wassen nog steeds vele male minder schadelijk voor het milieu dan het wassen. Ik kan mij er ook best iets bij voorstellen, want een wasbare luier wordt maar 1 keer geproduceerd om daarna vele malen gebruikt te worden. Een wegwerpluier daar worden er duizenden per kind van gemaakt, alleen dat al zal een hoop uitmaken voor de eco-footprint.

Toch was het lastig om het eens uit te proberen. Op internet zijn veel sites waar je wasbare luiers kunt kopen, maar meestal koop je een set, en goedkoop zijn ze niet. In eerste instantie niet tenminste. Wanneer je alleen wasbare luiers zal gebruiken zal je veel geld besparen, maar om uit te proberen of het iets voor je is dat is een duur experiment.

Een vriendin van mij had toen der tijd toevallig een hele grote set gekocht op marktplaats, dus ik had het geluk om er van haar een aantal te lenen voor een week. Het is misschien een gek idee om zoiets tweedehands aan te schaffen, maar deze waren hartstikke schoon, en voor het milieu natuurlijk nog beter om ze een extra leven te geven.

Het eerste wat mij opviel was dat ze niet alleen allemaal leuke kleurtjes hadden en super schattig stonden maar ook nog eens verstelbaar waren in maat zodat je echt van newborn tot peuter met dezelfde luiers kon doen. Omdat je ze dus voor een kleine baby op een bepaalde manier kleiner vouwde was het dan wel weer een best grote luier om een heel klein kontje, dus daar moest je wel rekening mee houden met broekjes. Op zich viel het mij echt alles mee, ze zijn heel makkelijk in gebruik, en je legt er een inlegvel in zodat wanneer de baby gepoept heeft je dat zo in de wc kan wegspoelen. Het enige wat ik lastiger vond was wanneer je erop uit trekt. Je hebt dan twee tassen nodig, een met schone luiers en een tas voor de vieze luiers. Het is een beetje een vies idee dat je met vieze luiers rondloopt die je niet even gemakkelijk kan weggooien en flink kan gaan stinken. Je zal er vast ook wel weer oplossingen voor hebben, maar voor deze try-out werd dat me te ingewikkeld. Het kwam er op neer dat ik thuis de wasbare luiers gebruikte en wanneer ik een uitstapje maakte met mijn baby ik wegwerpluiers meenam.

Het was een leuk experiment maar ik was nog steeds niet zeker of ik een paar honderd euro moest investeren om zelf een set wasbare luiers aan te schaffen. Na wat googelen vond ik op internet een patroon om zelf een wasbare luier te maken. Het is een leuk klusje en niet superveel werk. Je kan zelf een leuk stofje kiezen. Mijn plan was om er 20 te gaan maken, maar ik ben nooit verder gekomen dan de eerste, toch gebruik ik deze nog regelmatig, en vooral als zwemluier. Ik zal hier het patroon uploaden en een foto van het resultaat, zodat jullie het ook laagdrempelig kunnen uitproberen.

IMG_1859[:]

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.