Activiteiten 4+

[:nl]Vliegend tapijt[:]

[:nl]Dit is een van mijn favoriete activiteiten op de groep. Je kan elk thema erin verwerken, van onderwater wereld, tot vliegend tapijt. Dat heb ik dus ook gedaan met een groep kinderen. Het is een fijne activiteit, omdat je mee kan doen ook al kan je niet mooi tekenen. Je hoeft er niets voor te kunnen, zeg maar. Dat trekt dan ook weer de jongens op de groep erbij! Het is een activiteit voor alle zinnen, je voelt, ruikt, hoort, luistert naar elkaar, legt uit wat je voelt, experimenteert, leert verschillende materialen kennen en hoe ze voelen. Kortom, Doen!

Hier komt de uitleg:

Je hebt nodig:

  • Grote vellen papier, het liefst wat dikker stevig papier
  • behanglijm, makkelijk aan te roeren met warm water. Ik doe altijd een of twee lepels poeder in een lege melkfles, vul het op met warm water, en schud het stevig. Mocht het te vloeibaar zijn, gewoon nog een op twee lepels poeder erbij. Het moet de consistentie hebben van dikke vla.
  • verfpoeder, als je dat niet kunt vinden, dan is plakkaatverf ook goed te gebruiken.
  • verschillende materialen zoals gedroogde blaadjes, veren, lintjes, touw, gescheurd papier, schelpen, enz.
  • maar ook poeder zoals thee blaadjes, koffiepoeder of wasmiddel poeder. Ruikt lekker!
  • Zand, vogelzand werkt het beste, omdat het zo fijn is. Je zou ook twee soorten zand kunnen proberen. Voelt elke keer weer anders.
  • schorten, dan hoef je niet op te letten bij het smeren
  • afgedekte tafel, ik doe dat vaak met een open geknipte vuilniszak
  • afplak tape, daarmee kan je het papier nog een beetje vast plakken aan tafel. Dan schuift het niet.

 

 

Geef elk kind een ruime plek aan tafel, het liefst zonder stoel, want staand kan dit het beste! Schort aan, en beginnen maar. Ik geef voor het begin ieder kind een dikke klodder lijm op het papier. Vaak kijken ze dan een beetje raar, omdat ze verwachten dat er ook een kwast bij komt. Maar dat is juist het lekkere aan deze activiteit. Geen kwasten, alleen maar je eigen handen! Smeren maar!

 

 

 

 

Als de lijm goed verdeeld is, kunnen er dingen bij, zoals verfpoeder, verf, wat zand. En weer smeren. Laat de kinderen vertellen wat ze voelen. Vraag ze vooral ook altijd, of en waar ze iets van het materiaal willen hebben. Het word hun kunstwerk!

 

 

 

Als je een vliegend tapijt maakt, is het mooi om die te versieren met bijvoorbeeld mooie lintjes, stukjes stof, veren, enz.

Als het thema onderwaterwereld is, dan is het leuk om verschillende soorten zand aan te bieden, en de kinderen misschien ook wat stukjes crêpe papier te geven, voor het zeewier. Zelfgevonden schelpen zijn erg mooi als versiering aan het eind.

Als de lijm dik genoeg was, blijft het allemaal redelijk goed plakken. Het papier moet wel lang drogen, dat duurt makkelijk een aantal dagen in een warme ruimte. Het zal een beetje krom worden, dus ophangen lukt het beste als het droog is en met behulp van gaten en een touw om op te hangen.

Veel plezier met smeren![:]

Tagged , , , , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.