Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

[:nl]Verven op aluminium folie[:]

[:nl]Proces art, zo noemen ze het in het engels. Het betekend dat kinderen creatief bezig zijn en tijdens het proces nieuwe ervaringen opdoen. Eigenlijk, zo begrijp ik het, is daarin het proces belangrijker dan het eindresultaat. Dat vind ik altijd. De weg is belangrijker dan het doel. Dit idee is een voorbeeld hiervan. Verven kan je op papier, zoals altijd, maar je kan het ook op andere materialen. Op plastic bijvoorbeeld, dat is een stuk gladder, je kwast glijd erop uit, verf droogt niet makkelijk erop, het proces is anders dan op papier. Zo ontdekken kinderen verschillend materiaal en wat je er allemaal mee kunt en wat het allemaal voor invloed heeft op de kunst die je maakt. Of op de kunst die je uiteindelijk niet kunt maken, omdat het materiaal niet blijvend blijkt.

Dit is verven op aluminiumfolie. Glad, glanzend, anders dan papier. Soort van spiegelend. En de verf droogt er niet gelijk op, waardoor je eerst kunt verven en dan zelfs nog een afdruk of twee drie kunt maken van je kunstwerk. Interessant!

Wat heb je nodig:

  • aluminiumfolie
  • kwasten
  • verf, het liefst plakkaatverf of vingerverf, waterverf is denk ik te dun, maar probeer het uit!
  • papier

Hoe gaat het:

Leg een strook aluminiumfolie op de tafel en begin. Eigenlijk heel simpel. Je kunt kleuren erop mengen, je kunt dik of dun verven, als je dun verft, zie je de folie eronder glanzen, je kunt met dikke of dunnen kwasten aan de slag, misschien zelfs met een roller, probeer het gewoon uit!

Als je klaar bent, en je wilt toch een eindresultaat, kan je de verf laten drogen op de folie, of je kunt een afdruk van je kunstwerk maken.

Hiervoor leg je heel voorzichtig een stuk papier op de verf. Ook hierbij valt weer van alles uit te proberen. Wij hebben ontdekt dat als je erover wrijft, wrijf je de kleuren nog een beetje in elkaar op de afdruk, als je zachtjes op het papier klopt, dan blijven de kleuren precies zoals je ze geverfd hebt. Opnieuw, gewoon uitproberen!

 [:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.