Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

[:nl]sneeuwsterren[:]

[:nl]Er word weer versiert voor kerst en als kind wil je dan graag iets bijdragen. Wij knipten vroeger al ontzettend graag sneeuwsterren van papier, het liefst oneindig veel. Vaak hingen die dan een tijd geplakt aan het raam, en dan gingen ze de papierbak in. Je kan er net iets meer moeite voor doen, dan zijn ze echt een mooie toevoeging voor in huis, of op een cadeau als kleine extra versiering, of als placemat, of als servetring….eindeloos plezier.

Dit is hoe wij ze maken.

Je hebt nodig:

  • papier, wij doen ze in het wit, maar gekleurd papier kan natuurlijk ook
  • scharen, het liefst goed scherp
  • potlood
  • iets ronds om over te trekken, wij gebruikten een CD en voor de kleinere een deksel van een potje
  • garen om de sterren aan op te hangen
  • strijkijzer, omdat ze daarmee makkelijk plat te maken zijn, dan hangen ze wat mooier

En dan begin je gewoon. Als de kinderen wat ouder zijn, kunnen ze zelf rondjes overtrekken en uitknippen, soms vinden ze het gewoon lekker als dat voor ze gedaan word :). Zijn er een aantal rondjes geknipt, dan kunnen ze vouwen.

Wij vinden dat ze het meest op ijskristallen, of sneeuwsterren lijken, als het papier rond geknipt is. Het lukt ook met vierkant papier. Kijk maar zelf wat voor jou het beste werkt!

Eerst door midden, dan nog een keer door midden en voor wie heel goed kan knippen, die kan proberen ze nog een keer door midden te vouwen. Het papier word dan wel heel dik, dus moeilijker te knippen. De sterren worden wel elke keer vouwen wat mooier vind ik. En dan kan je beginnen met knippen. Je hebt een soort ijshoorntje. Ik knip dan het liefst de dunne punt af, of schuin of recht, dat word het midden van de kring. Ik heb het hierboven doormidden gevouwen, dan een kant voor de helft en de andere kant eroverheen voor de helft. Je hebt dezelfde vorm, net een ijshoorntje, maar ik vind het net iets mooier worden.

  Dit is hoe de jongste het heeft geknipt.

 

En zo ziet de ster er opengevouwen uit.

 

 

 

Laat ze lekker proberen, het is altijd mogelijk om het rondje weer terug te vouwen en nog wat meer te knippen, als het toch niet genoeg blijkt. Zoals de jongste altijd zegt: “Van proberen kan je leren!”

Als ze klaar zijn strijk ik ze met een strijkijzer op niet al te hoge temperatuur even glad. Dat kunnen de kids onder begeleiding ook zelf, als ze oud genoeg zijn. Als het te heet staat, het ijzer, dan worden de sterren een beetje bruin.

Daarna hang ik ze aan dun garen op. Onze hangen bij het raam, daar bewegen ze als de verwarming aan staat. Vorig jaar hadden wij heel veel boven de eettafel, stond ook heel feestelijk! Het mooist vinden wij als er een aantal bij elkaar hangen. Je kan ook kleinere en grotere afwisselend onder elkaar aan het zelfde garen rijgen. Probeer lekker uit, of laat de kinderen beslissen. Ik hoor graag hoe het gegaan is![:]

Tagged , , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.