Brainbubbels, Praktische Tips

[:nl]Samen weg[:]

[:nl]Toen mijn oudste in groep 8 zat, hebben zij en ik een reis geplant samen. Om de 8 jaar basisschool af te sluiten, en om een weekend samen te hebben, zonder iemand anders erbij. Zij heeft toen besloten om naar Berlijn te gaan, omdat ik daar al bekend was, en omdat zij later nog een spreekbeurt over de Berlijnse muur zou houden op school.

We hebben dus geboekt, vlucht en hotel, en zijn samen op stap gegaan. En pas toen viel mij op hoe weinig ik eigenlijk alleen met haar ben. Wij gaan altijd met z’n allen op vakantie, zo hoort dat ook, maar dit weekend samen was zo anders. Ik zag haar als persoon in plaats van een van de twee kinderen. Voor het eerst zag ik haar zo, leek wel. Een rare gewaarwording, en je zult er zeker een heleboel “slecht geweten” dingen aan kunnen vast plakken. Waarom ik niet meer tijd met haar doorbreng, waarom ik haar toen zo zag, enz. Maar ik denk, zo gaan de dagen en weken en maanden gewoon. Er is altijd iets, en we praten regelmatig, natuurlijk, maar niet op deze manier. Maar we hebben ook nooit op deze manier tijd voor elkaar. Veel tijd. Dag en nacht.

Ik zag wat een ontzettend mooi mens zij eigenlijk is. Dat wist ik altijd al, maar als je een weekend op elkaars lip zit, in dezelfde kamer, zij als beginnend puber, is het altijd nog maar de vraag hoe dat uitpakt. Het pakte bij ons erg fijn uit. Het was een heerlijk ontspannen weekend, met hele diepe gesprekken, veel lachen, veel plezier en veel nieuwe ervaringen. Die delen wij  nu samen. En nog steeds, na 4 jaar, hebben wij wel eens een moment waar iets ons eraan herinnert dat wij daar waren. En dan kijkt ze even en zegt: “Weet je nog, Mam? Toen in Berlijn? ”

Dit jaar zit de jongste in groep 8, een heel ander kind met heel andere wensen en ideeën. Wij zouden eigenlijk naar een vriendin in Duitsland gaan en daar een workshop steenbewerking doen. Want dat is wat je doet met de jongste. Die vriendin is ziek geworden en dat plan kan niet doorgaan. Dus heb ik een weekend Milaan geboekt. Gewoon omdat het een mooie stad is en ik een cursus Italiaans aan het volgen ben. De jongste vergeet steeds, waar we nou alweer naartoe gaan. Ze weet nog wel dat het in Italië ligt. Ik zeg al, een heel ander kind. Maar ik verheug mij erg op ons weekend en zij ook. Tijd hebben, samen kletsen, kijken wat zij dan eigenlijk wil doen in zo een grote stad, spelletjes doen en lekker eten. En tijd hebben. Misschien denken jullie nu, dat had je ook in een vakantiehuisje op de Veluwe kunnen doen, maar bij zo een mama dochter weekend hoort ook een vlucht. Dus.

Ik ben erg benieuwd hoe het word, weet zeker dat wij gaan genieten, en zal jullie erover vertellen achteraf. Het is iedereen aan te raden, tijd nemen en even een op een te zijn. Beetje langer dan een uur. Echt horen wat de ander bezig houd. Echt zien hoe de ander in elkaar zit. Is een mooie ervaring![:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.