Activiteiten 4+, Brainbubbels

[:nl]Potje met goeds[:]

[:nl]Vandaag las ik een mooie zin “Laat je kind los en houd je hart vast”. Zo is het inderdaad. En misschien ook weer heel verschillend of het de oudste of de jongste is. Een jongen of een meisje. Geen idee. Bij mij was het vandaag de jongste. Ze ging voor het eerst naar de middelbare, onze kleine brugpieper. Fietste alleen, omdat ze nog niemand kent, en dat vond ze allemaal prima. De vakantie had wel nog iets langer mogen duren volgens haar, maar ze had er vanochtend toch zin in.

De jaren in de basisschool waren best zwaar voor haar. Ze was altijd net niet wat de groep zocht, paste altijd net niet helemaal in het plaatje. Ze kan goed creatief zijn maar minder goed lezen. En laat creatief zijn nou net niet belangrijk zijn als schoolvak, en lezen juist wel. Dan sta je al gauw een beetje aan de rand, ook al ben je nog zo een fantastisch kind. Dus ze was dan ook een beetje huiverig, hoe het zou zijn in de middelbare. Of er leuke kinderen zouden zijn, of ze het leuk gaat vinden, of ze ook eens een vak gaat krijgen waarin ze WEL uitblinkt. Dat valt allemaal nog te bezien. Maar de voorwaarden waar wij invloed op hebben, die kloppen allemaal volgens mij.

Daarnaast heeft ze ook nog wel eens moeite ermee om niet alles zwart of wit te zien. Daar heb ik weleens eerder over geschreven. Dat ik haar dan probeer uit te leggen dat er zoveel meer schakeringen zijn tussen zwart en wit. Dat eigenlijk nooit alles alleen maar “poep” is maar de meeste dingen ook iets goeds hebben. Om haar daar nog even extra aan te herinneren, en om haar een zogenaamd hart onder de riem te steken, heb ik vandaag een “potje met goeds” voor haar gemaakt. Nou, het potje heeft ze ooit zelf gemaakt, gedraaid op de pottenbakkersschijf, omdat ze daar ontzettend goed in is, maar de inhoud heb ik voor haar geschreven. Kort en krachtig, omdat ze al te veel woorden niet echt fijn vind 🙂

Ik heb een heleboel kleine vierkantjes uitgeknipt, en op elk vierkantje heb ik een woord geschreven dat in mij opkomt als ik aan haar denk. Woorden zoals “sterk” en “vriendelijk” en natuurlijk “mooi”. Die briefjes heb ik een voor een opgerold, heb ze door een stuk geknipt rietje gestoken en in het potje gedaan. Toen zei ik tegen haar, als ze het toch even moeilijk heeft, ondanks dat de eerste dag vandaag erg leuk is geweest, dan zitten in dat potje al die goede kanten van haar die wij zo goed kennen. Dan kan ze een briefje, of twee of drie open maken om zich weer even eraan te herinneren wat andere van haar vinden. Als ze dat even zelf niet van zich vind. Mijn lekkere brugpieper.[:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.