Praktische Tips

[:nl]Op vakantie met een baby[:]

[:nl]

Op vakantie met een baby

De eerste vakantie met je baby is best even spannend. Voor mij wel in ieder geval. Ik had er weken over nagedacht, wat een goede bestemming zou zijn, een goede periode, wat ik allemaal mee zou willen en of moeten nemen, uren gezocht naar artikelen op internet over hoe dat zou zijn, met een baby op vakantie. Er was weinig over te vinden, en wat ik las vond ik achteraf gezien niet zo heel erg treffend. Vandaar dat ik er nu zelf iets over wil schrijven.

Ik vroeg me af, is vakantie met een baby wel vakantie? Zijn het niet twee hele zware werkweken die 24/7 doorgaan?

Alleen de voorbereidingen al, ik ging opzoek naar een campingbedje die ik makkelijk mee kon nemen op mijn rondreis. Urenlang gestruind op internet, en ik help je alvast uit de droom, deze bedjes bestaan niet. Ik heb er in ieder geval geen gevonden die aan mijn wensen voldeed.

De bestemming werd Ijsland. Dit leek me super met een baby. Mooie natuur, lekker wandelen, van alles te zien/ voelen/ proeven/ ruiken/ horen. Geen stres met zonnebrandcrème, inentingen of besmet eten. De eerste week zouden we lekker rustig aan doen in de hoofdstad, om dan de tweede week een avontuurlijke rondreis te maken. Met het idee dat we dan een week rustig konden wennen aan het land, en aan het op vakantie zijn met onze baby. De tweede week die werd het spannendst dachten wij, we zouden een auto huren, en het hele eiland rondreizen.
Het was totaal andersom. De eerste week zonder auto zat soms tegen het rampzalige aan. 6 uur wachten op een gure bushalte. Oh wat was het koud en wat was het openbaar vervoer slecht geregeld in de vakantiemaand. De buschauffeurs hadden ook vakantie of zo, of de Ijslanders hoefden niet naar het werk, ik zou niet weten waarom, maar wat hebben we lang en vaak staan wachten in de kou. De hoofdstad was ook niet zo groot, die hadden we redelijk snel uitgespeeld. Maar vanaf het moment dat we onze huurauto ophaalden, werd het fantastisch. Wat een vrijheid heb je ineens. Een rijdend huisje. De middagslaapjes konden onderweg, als we van stad naar stad reden. Heerlijk uitgeslapen kwamen we dan aan, lekker in de draagzak zodat we het allebei lekker warm hadden, beklommen we vulkanen (dit klinkt heftiger dan het is), bezochten we geisers en watervallen en badderden we in thermische baden. Het werd een supermooie reis, en het voelde eigenlijk net als een vakantie zoals vroeger, zonder kinderen, avontuurlijk en vrij. Precies waar ik op hoopte.

10646694_10201604242986369_7037933475949629520_n
foto door Wouter Beugelsdijk

 

Hier onder mijn handigste tips voor een fijne reis met baby:

* Op www.airbnb.nl kun je voordelig bij mensen thuis logeren, over bijna heel de wereld is er aanbod.

* Stuur hotels of bed and breakfasts waar je naar toe wilt een mailtje of ze een babybedje hebben, verrassend genoeg hadden bijna alle slaapplaatsen een campingbedje (gratis) voor ons beschikbaar of dachten ze mee aan een oplossing.

* De draagzak van ergo baby vonden wij super prettig, onze baby was 10 maanden, dus best groot en zwaar al, maar met deze draagzak is het nog prima te doen. Hij kan op je rug of op je buik. Wij hadden er een op marktplaats gekocht voor 45 euro, het was het zeker waard. Het is ook gemakkelijk op te sturen.

* We hadden het onderstel van de kinderwagen met daar bovenop de maxi cosi (met een lekkere dikke slaapzak die daar in past), dat is fijn omdat deze gratis mee mocht in het vliegtuig, en we vervolgens de maxi cosi in de huurauto konden gebruiken, of als wip stoeltje.

* Ga niet slepen met luiers of babyvoeding, dit is (bijna) overal te koop.

* Ook speelgoed hadden we niet meegenomen, op reis wordt alles speelgoed. Reclamekrantjes scheuren, blazen door een rietje in een beker water, muziek maken met steentjes, kijk om je heen, de wereld is een speeltuin!

* Geniet en maak je niet te veel zorgen, hoe relaxter je zelf bent, hoe relaxter je baby is.

Het hele idee dat je dus een huisraad mee moet nemen als je met je baby op reis gaat is dus hartstikke onzin. Wij hadden alleen maar handbagage bij ons, en dat betekend dus 2 kleine rugtasjes voor 2 volwassenen en 1 baby. En dat met winterkleding! Doe iets warms en diks aan in het vliegtuig, daar is het toch altijd een beetje koud, en zo heb je meer ruimte in je tas.

Afgelopen week zijn we een paar dagen zonder baby naar Venetië geweest, dus wie weet gaat mijn volgende bericht over op reis gaan zonder baby.

 

 

Bewaren[:]

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.