Brainbubbels, Praktische Tips

[:nl]Meditatie tip[:]

[:nl]Meditatie. Ik wil er toch even iets over schrijven. Heb altijd gedacht dat het niks voor mij is, dat je dan een beetje stil moet zitten en op je adem moet letten, hoe kan dat nou helpen bij wat? Toen was er vorig jaar een tijd voor mij waarin alles leek in te storten. Waarin ik een beetje aan het instorten was. Waarin ik dingen ineens op een andere manier moest doen, anders zou het niet goed gaan. En toen heb ik onder anderen ontdekt dat meditatie wel iets voor mij is.

Ik heb eerst een app gedownload op mijn mobiel om te beginnen met mediteren. Ik heb gekozen voor de Engelse meditatie app “Calm”, maar er zijn ook apps in het Nederlands. Er zat een introductieles bij, tien dagen waarbij de tijd steeds een stukje langer werd. In die app zaten ook losse meditaties, voor meer rust, of beter slapen of minder zorgen waarbij je ook de tijd kon instellen, van 5 minuten naar 1 uur en alles ertussen.

En ik had de smaak te pakken. En ik heb gemerkt dat stil zitten en op je adem letten wel helpt! Namelijk bij het in het hier en nu blijven, bij het stilstaan bij jezelf en tijd nemen voor jezelf. Het helpt om tot rust te komen en je gedachten even uit te zetten. En om even zonder gedachten te zijn en alleen maar “te zijn” geeft zo veel rust. Rust in mijn hoofd en rust in mijn lijf en uiteindelijk ook rust in mijn leven. Het lukt niet na een keer mediteren, ik moest het echt wel een tijd volhouden. Het liefst elke dag, maar een keer in de twee dagen was in het begin ook heel wat. Dan zat ik 15 minuten op een stoel in de rust van de slaapkamer met mijn ogen dicht, en liet mijn hele lichaam stil worden, ontspannen. De app praat je erdoorheen. Je kan ook kiezen voor een stille meditatie, maar dan hoor ik toch weer al mijn gedachten, dus dat lukt voor mij nog niet. Dus een verhaal, of gewoon aanwijzingen van wat je nu moet doen. Dan moet je denken aan “ontspan nu je armen, dan je benen, nu je nek en je bovenrug…” Niet zelf denken, maar gewoon volgen wat iemand zegt. Heel fijn. Het allerfijnste was het gevoel achteraf. Na de tijd die jij zelf hebt ingesteld laat de stem je langzaam weer “wakker” worden. Beweeg je tenen en je vingers, zegt ze dan. En open langzaam je ogen. En dat gevoel, daar doe ik het voor. Alsof ik een uur heb geslapen! Heerlijk wakker en alert en uitgerust.

Zoals met veel apps kost ook deze na een tijdje geld, dan moet je uitbreiden en dat kost extra. Dus ik heb inmiddels de app verwijdert en ben overgegaan op YouTube. Daar zoek ik dan op “guided meditation” maar je zou net zo goed kunnen zoeken op “geleide meditatie” en dan komt een hele rij met ingesproken meditaties voor goede nachtrust, of minder zorgen, of meer zelfvertrouwen of gewoon rust in je hoofd. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt erop mediteren. Heerlijk! Ik probeer vaak gewoon wat uit, klik erop en luister even of de stem mij aanspreekt, of ik het iets vind. Zo niet, dan klik ik het weg en kies een andere. Ben inmiddels bezig om een soort playlist op te bouwen, waaruit ik kan kiezen omdat ik die zo fijn vond.

Ben nu een dik jaar al meer of minder regelmatig aan het mediteren, en ik vind het een grote toevoeging op mijn leven. Op drukke dagen probeer ik het voor werk te doen, dan kan ik met een opgeruimd hoofd naar werk, op minder drukke dagen doe ik het in de avond als ik naar bed ga. En er zijn ook dagen dan voel ik geen behoefde om te mediteren. Alles mag, je bepaald zelf hoe lang en waar en hoe. Maar ik weet nu dat ik binnen tien minuten weer tot rust kan komen en met een opgeruimd hoofd weer de dag in kan. Dat is fijn![:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.