Activiteiten 0 tot 4 jaar, Brainbubbels

[:nl]Mandarijnen en tijd[:]

[:nl]Thuis heb ik twee pubers en probeer ik niet eens meer om te begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen zoals ze ze doen. Op werk heb ik kinderen van 0 tot 4 jaar en leer ik elke dag weer iets nieuws. Wat ik vooral de afgelopen maanden heb geleerd is dat tijd relatief is. Dat als ik wil dat ze iets snel doen, het juist langzaam gaat, en als ik ga zitten in de tijdzone van de peuters, zoals ik dat in mijn hoofd noem, dat het een erg aangename plek blijkt om te zijn. Mijzelf aanpassen aan hun snelheid is dat dan. Het duurt even voordat het lukt, en het vergt veel geduld om je eigen “snelheid” daarbij los te laten, maar het is zo de moeite waard. Het is eigenlijk een soort van mindfullness. In het dagelijkse leven. Erg aan te bevelen.

In die andere tijdzone merk je dan dat alles wat je doet nut heeft. Dat in de allerkleinste dagelijkse dingen een leermoment zit en dat heel veel momenten in zichzelf een activiteit zijn. Wij hebben een paar weken terug een zak mandarijnen gekregen op de groep. Normaal gesproken schil ik die dan voor de kinderen, leg ze op een bord en ze eten ze samen op. Deze keer heb ik iedereen een mandarijn gegeven. Kijken wat er gebeurt. Kijken wat ze ermee weten te doen. Bleek dat bijna alle kinderen nog nooit een mandarijn zelf hadden geschild. Dus daar begon de activiteit. Hoe doe je dat eigenlijk? Ik liet ze zien dat het handig is om een gaatje te prikken op de plek die het zachtst is. Aan de onderkant in het midden. En dan pellen maar. Wat een mooi gezicht was dat, al die tongetjes uit de mond van concentratie, die stilte omdat iedereen zo heerlijk bezig was. En tegelijkertijd werd de fijne motoriek geoefend, de spieren van de hand en vingers, de reukzin kwam aan pas, want het ruikt heerlijk als je een mandarijn schilt, voelen kwam aan pas, want het voelt eerst hard, dan zacht en dan nat ( want het is niet te doen om te schillen zonder dat er een gat in een van de partjes ontstaat) en natuurlijk proeven. Want ook de kinderen die normaal gesproken mandarijnen echt niet lusten, hebben in ieder geval een stukje geprobeerd. Gewoon omdat ze niet meer door hadden dat ze het eigenlijk niet lustten, ze hadden het immers helemaal zelf geschild en eetklaar gemaakt.

Kleine momenten, kleine activiteiten, kleine mindfullness oefeningen. Probeer daar eens wat meer bij stil te staan. En probeer al die tijdsdruk die wij ons zelf maken als volwassenen eens los te laten. Gewoon om te zien wat dan gebeurt! Mij lukt het af en toe en blijkt het altijd de moeite waard…[:]

Tagged , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.