Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

Maak je eigen speelgoed

huissie

Je eigen speelgoed maken, het klinkt misschien vreemd in een land waar alles te koop is en waar bijna iedereen alles kan kopen. Je denkt misschien, dit is meer iets voor de derde wereld, waar kinderen helemaal niks hebben, en spelen met stukjes afval. Maar ook hier in het welgestelde westen is het ontzettend leuk en goed om zelf speelgoed te maken. Het bevorderd de creativiteit, prikkelt de fantasie en is ook nog eens goed voor het milieu.

Mijn mooiste herinneringen van mijn eigen jeugd gaan niet over die keer dat ik naar disneyland ging (hoe leuk dat ook was, en hoe graag ik daar ook heen wilde) en ook niet over alle gekochte spullen die ik had. Qua spullen en speelgoed herinner ik me het meest de mooie dingen die mijn ouders voor mij maakten. Ik heb het bijna allemaal nog. Een nachtlampje dat mijn vader figuurzaagde en mijn moeder had geschilderd, een houten poppenwagen en poppenhuis dat mijn vader maakte, een schelp waar we een lampje in maakten, wat magisch licht gaf.

Qua spel herinner ik me nog de hutten die we maakten, de spelletjes die we zelf verzonnen en maakten en het allerleukste was als ik bij mijn oma was en we speelden postkantoortje. Dat ging als volgt: mijn oma had altijd wel ergens een lege doos liggen. daar knipte ik dan een gat in en soms ook van die gaatjes waar je doorheen kon praten. dan hadden we oude enveloppen, gewoon waar brieven in hadden gezeten, mijn oma bewaarde alles. Op papier tekende ik briefjes geld en dat knipte ik dan uit. Vervolgens was mijn oma de postkantoor medewerkster en ik de klant of andersom, we spraken door het karton heen, en ohja het belangrijkste vergeet ik nog, er was natuurlijk ook een gleuf om de brieven doorheen te doen. We kochten zelfgemaakte postzegels met zelfgemaakt geld, en hadden er uren lol mee. Eerst met het maken, later met het spelen. Soms werd de doos een televisie en speelden we het tv-programma.

Toen ik voor mijn werk op uitwisseling mocht naar Berlijn om daar naschoolse opvangen te bezoeken met bijzondere eigenschappen kwam ik terecht op een naschoolse opvang in het bos. Er stond een soort pipowagen, en dat was het dan. Daar moesten iedere dag 25 kinderen in?! De pedagogisch medewerkster deed het deurtje open en ik kreeg een kleine rondleiding. Ze hadden wat basismateriaal in plastic boxen, vooral gericht om zelf dingen te maken/ bouwen/ tekenen. Veel plek voor speelgoed was er niet. De kinderen kwamen uit school, en het was zo leuk om te zien, de kinderen aten in twee groepen om en om en de groep die niet binnen was was buiten in het bos, hutten aan het bouwen, aan het zagen, tekenen en kwartetten met zelfgemaakt kwartet.
Hier besefte ik mij ineens, we hebben te veel speelgoed! En het werkt averechts. Op de kinderopvang waar ik opdat moment werkte was er speelgoed in overvloed, en de kinderen verveelden zich! Hier was er bijna geen speelgoed, en iedereen was actief en creatief bezig. Het deed me weer denken aan mijn eigen jeugd.

Nu lag er deze week een kartonnen doos bij ons in de huiskamer, wachtend op de dag dat we oudpapier weg zouden gaan brengen. Plotseling was de doos ontdekt. Er werd op geklommen, erbovenop gezeten, en als je de doos aan een kant open stond en dus minder dragende kracht had werd het ineens een glijbaan! En dit alles, zelf ontdekt door een kleine dreumes die nog niet eens kan lopen. Na een paar dagen klimmen en glijden kreeg ik een ander idee. Ik pakte een schaar en knipte er een deurtje en een raampje uit. Wat hebben we een lol gehad! Deurtje open, deurtje dicht, raampje open raampje dicht, een rammelaar die op de grond lag werd mee in het huisje genomen, en er weer uit, door het raam, door de deur. Een echte aanrader, maak iets van niets! Maak je kind blij (oudere kinderen kunnen dit natuurlijk zelf), recycle je afval en het allerbelangrijkste, heb een hele leuke middag of weekend, of gewoon, zolang de kinderen er lol mee hebben. Naar het oud papier brengen kan altijd nog.

Bewaren

Tagged , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.