Brainbubbels

[:nl]Kind-onvriendelijke cultuur[:]

[:nl]Ik zit al een tijdje met een stukje in mijn hoofd wat ik hier wil schrijven. Ik heb er lang over getwijfeld en gedacht dat het misschien aan mij lag, maar vandaag stuitte ik op een artikeltje dat voor mij toch echt de druppel was. Sinds ik zwanger was viel het mij ineens op hoe ontzettend kind-onvriendelijk Nederland is.

Ik was twee maanden zwanger, bijna niemand wist er nog van en we gingen op vakantie naar Cuba. We hadden geboekt ver voordat we wisten dat ik zwanger was, maar gelukkig bleek het geen probleem. Omdat ik wel moest oppassen met eten in restaurants e.d. moest ik vaak vertellen dat ik zwanger was en of het vlees dus goed doorbakken kon worden.  Waarom je vlees zou moeten doorbakken snapten ze in Cuba niet, maar dat ik zwanger was was een reden om me in de armen te vliegen en vol enthousiasme mij te feliciteren met dit geweldige nieuws (ook al kende ik deze mensen dus niet). Het was leuk om zo even vrijblijvend te kunnen oefenen met het verspreiden van ons leuke nieuws.

Eenmaal in Nederland terug toen we het “voor het eggie” gingen vertellen aan mensen was de reactie best anders dan in Cuba. Mensen waren erg voorzichtig met de felicitaties, en vroegen eerst of dit allemaal wel zo de bedoeling was, of we het zouden houden etc. En voor de mensen die mij niet kennen, ik had inmiddels een stabiele relatie van ruim 13 jaar met de toekomstige vader. Misschien was het toevallig, of misschien is onze cultuur gewoon anders.

Toen de baby er was merkte ik dat vooral vreemden overal een mening over hebben en je het werkelijk nooit goed kunt doen als (nieuwe) ouders. De bemoeienis over het wel of niet borstvoeding geven, en als je borstvoeding geeft wat een geschikte plek of moment daarvoor is. Ik las krantenberichten over vrouwen die restaurants werden uitgezet omdat ze hun kind voedden, ik wist werkelijk waar niet wat ik mee maakte. Het maakte mij zelf ook onzeker, waar was ik wel welkom om te voeden, en waar niet? Bij het consultatiebureau hadden ze stikkers op de deur, dat voeden mocht. Nou, het is fijn om te weten dat het kon daar maar eigenlijk is het toch erg dat dat nodig is?!

En als je denkt het ergste wel gehad te hebben, dan heb je altijd nog het viva forum, waar iedereen overal een mening over heeft, en als je niet op past heeft het hele forum een mening over jou (nooit iets posten!).
Vragen als “mijn 6 weken oude baby moest betalen in een all you can eat restaurant, wat vinden jullie hiervan?” worden beantwoord met beschuldigingen naar de auteur van het bericht, dat ze een krent is en gewoon dient te betalen enz. enz. Heel bijzonder allemaal.

En als ik het nu toch heb over uit eten met kinderen, dan kom ik gelijk weer terug waar dit hele stukje mee begon, de wens voor kinderloze restaurants van bovenstaand actiecomité. Ik ben een groot tegenstander van kinderloze restaurants. Natuurlijk moeten kinderen zich gedragen in restaurants, en waar anders kunnen kinderen dat leren dan in een restaurant hoe ze zich daar dienen te gedragen. Ervaring is alles, en gedragen moeten kinderen zich overal wat mij betreft maar dan moeten ze wel de gelegenheid krijgen om de ervaringen op te doen. Daarom neem ik mijn kind ook mee naar een 2 uur durende diploma uitreiking. Ik vind dat de Nederlandse cultuur wel wat toleranter mag zijn naar gezinnen, baby’s en kinderen en dat kinderen de kans moeten krijgen op een gezonde opvoeding, want ik denk dat gebrek aan al die ervaringen soms maakt dat kinderen zich slecht gedragen in dit soort situaties.

IMG_7307

Bewaren[:]

Tagged , , , ,

2 thoughts on “[:nl]Kind-onvriendelijke cultuur[:]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.