Brainbubbels, Praktische Tips

Kerstkriebels

Adventkalender

DSCN3220

In Duitsland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, is het traditie om vanaf 1 december een advent kalender voor de kinderen op te hangen. Soms is dat gewoon een gekochte met chocolaatjes, maar als wij veel geluk hadden maakte mijn moeder een kalender voor ons met kleine cadeautjes erin. Dat was de allerleukste. Je wist nooit wat erin zat. ( wel als het een potlood was, want die zijn onmogelijk in te pakken zonder dat je kan raden wat het is)
Mijn eigen kinderen wil ik ook tradities mee geven die gewoon mooi zijn. Dus maak ik elk jaar een advent kalender voor ze. En de pakjes wissel ik af. Door de week zijn het kleine cadeautjes, en in het weekend en op woensdag, als wij vrij zijn, is het een briefje met een activiteit. Zoals een keer gaan zwemmen met z´n allen, of koekjes bakken.
In de cadeautjes zit van alles, van een snoepje tot een pen tot een paar extra handschoenen. Elk kind heeft zijn kleur papier en daarop staat het nummer van de dag waarop ze het mogen uitpakken. En ik hou dan bij wat ik waar heb ingepakt en opgeschreven, anders is het ook voor mij een verassing dat wij ineens die dag naar het zwembad blijken te gaan!
Achter deze traditie staat, dat je de dagen aftelt voor dat het kerst is. In Duitsland vieren wij geen Sinterklaas, dus kerst is het feest waarop we cadeaus aan elkaar geven en waarop de familie bij elkaar komt voor een gezellig diner.
De mogelijkheden zijn eindeloos voor zo een kalender, je kunt het helemaal vullen zoals het in het budget en de tijdplanning past. Wat meer activiteiten, of gewoon een keer een film middag. Vorig jaar had ik een spa middag erin, we zaten allemaal met maskertjes op de bank met onze voeten in een voetbad. Heerlijk! Voor kinderen hoeft het niet ingewikkeld, een snoepje dat ze anders nooit krijgen, of een rondje fietsen in het park is al fantastisch. Gewoon omdat je er tijd en aandacht aan besteed als ouder. Dat telt!
Dus, mocht je nog inspiratie nodig hebben voor deze dagen, mochten je kinderen eigenlijk te oud zijn voor de Sint en naar iets anders verlangen, maak een advent kalender!
Onze hangt boven de eettafel aan touwtjes.

DSCN3219

Voor elk pakketje dat eraf word geknipt, hang ik een kerstbal op. Zo is het ook gelijk versiert aan het eind van de kalender! Veel plezier ermee, laat ons weten wat de kinderen ervan vonden en: een fijne kersttijd iedereen!

Bewaren

Tagged , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.