Brainbubbels, Praktische Tips

[:nl]Kersthulp[:]

[:nl]

Kersthulp

Laten jullie de kinderen helpen bij het decoreren voor de kerst? Wat is jullie mening hierover? Is het ook het thuis van de kinderen en hebben zij ook inspraak over hoe het er voor de kerst eruitziet? Of druist dat in tegen all het moederlijke perfectionisme? Houd ik het vol dat niet alle ballen helemaal recht hangen en de raamdecoratie te wensen overlaat? Of wil ik liever dat de buren niet zeggen, jeetje, wie was er bij jullie aan de gang met decoreren?

Van vroeger herinner ik mij dat wij altijd mochten helpen met decoreren. Wij gooiden het engelenhaar bij bosjes de kerstboom in. En eigenlijk weet ik nog steeds niet of mijn moeder dat nou echt waardeerde of dat ze er gek van werd. Ik weet wel, dat het de volgende dag niet beter eruitzag, dus dat ze niet in de avond nog even alles op orde heeft gebracht. Wat mij nu ook opvalt is dat ik er als kind helemaal niet aan dacht, wat zij denkt. Dat je als kind blijkbaar echt in eerste instantie met jezelf bezig bent. Wat een fijne plek om te zijn. ( Ik denk nu ook dat mijn moeder een heel stuk minder perfectionistisch is dan ik, wat ook een fijne plek is om te zijn)

Nu ik zelf moeder ben vind ik het moeilijk om vol te houden dat het er niet allemaal gelikt uitziet. Volgens mij heb ik toen de meiden nog klein waren, in de avond gedecoreerd, als ze al op bed lagen. Heb toen wat kleine knutseltjes voor ze neergezet, waar ze wel inspraak hadden in kleur en manier van decoreren. Misschien is dat ook wel prima voor een jong kind, hoeft het niet gelijk de hele woonkamer te zijn waar ze inspraak op hebben. Ze mochten wel het raam verven, en soms werd het zelfs iets wat op een kerstboom leek!

De jongste heeft vorig jaar een eigen kerststal gemaakt. En nee, de herders hebben geen benen, maar ze zijn handgemaakt en zo ontzettend grappig. En misschien dat ze volgend jaar besluit nieuwe herders te maken, of een ander stalletje, zonder ijsstokjes die de muren recht houden. En misschien niet. Ik geef toch, ondanks mijn perfectionisme, de voorkeur aan deze stal boven alle stallen die je kunt kopen in de kerstshows van de tuincentra!

 

Nu zijn ze tieners, willen in alles inspraak en hebben steeds meer een eigen mening over dingen. Ze krijgen van oma elk jaar een kerstbal cadeau, beschikken dus over een eigen arsenaal aan versiering, die ook ergens terecht moet, en het liefst in de woonkamer. Dan doen we dat. En eigenlijk is het ook gezellig. Gisteren zijn we begonnen, omdat wij geen Sinterklaas meer vieren sinds ze te groot zijn om “te geloven”. We hebben de dozen van zolder gehaald, even erin gekeken, en wat dingen alvast eruit gehaald. De adventskalender hangt boven de eettafel, en als een pakje weg is, komt daar een kerstbal voor in de plaats. Onze zelfgemaakte kerstboom ( zie eerder artikel hier op de site!) hangt weer en zo langzaam komt de sfeer erin.

Ik heb vorige week een raamstift gekocht ( superduur trouwens, die dingen!) en de jongste kon bijna niet wachten om aan de slag te gaan. Toen kwam mijn perfectionisme even om de hoek kijken, want ik had natuurlijk ook zelf al lang wat ideeën op Pinterest opgedaan over hoe te decoreren met raamstiften. Maar ze heeft zich niet van de wijs laten brengen en is gretig aan de slag gegaan. Zelfs de oudste vond het leuk wat ze op haar raam had gedaan!

Misschien is dat ook wel wat gebeurt. Zij groeien op en jij als moeder ook. Waar ik in het begin het liefst alles zelf wilde doen, krijg ik steeds meer berusting in het feit dat ze het ook best goed alleen kunnen. Op alle gebieden is dat, bij het decoreren en bij het alleen fietsen en bij het zelf de surprise maken en bij het zelf kiezen wat ze aan doen die dag. Loslaten noemen ze dat. En de meer ik het doe, de beter gaat het mij af. Dus mijn tip is, laat het mee bepalen langzaam groeien, van kleine stukjes naar steeds grotere stukjes en verbaas je steeds opnieuw over hoeveel ze eigenlijk al kunnen![:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.