Activiteiten 4+

[:nl]kaarsen maken[:]

[:nl]Nog even, voordat de donkere tijd al weer in de lente overgaat, een activiteit voor de oudere kinderen. Makkelijk, maar liever wel met begeleiding bij de uitvoering. We gaan zelf kaarsen maken! Leuk voor al die resten kaars die vaak overblijven, leuk ook voor kapotte kopjes en oude jampotjes.

Dit is wat je nodig hebt:

 • kaarsvet, of gekocht bij de winkel, of zelf klein gehakte restjes van stompkaarsen
 • lont, gekocht bij de knutselwinkel, middeldik of dun
 • lege schone jampotten, het docht moet minimaal 5 cm van de rand af zijn, dus grote glazen potten met een brede opening zijn het beste
 • kapotte thee kopjes, onze had geen oor meer, niet handig om uit te drinken, perfect voor een kaars
 • een of twee lege blikjes
 • een oude pan
 • een oude pollepel, wij houden deze voor het kaarsenmaken, dat is handiger dan te proberen de lepel schoon te maken
 • een scherp mes, om de resten kaars klein te hakken
 • placemat om de kaarsresten op klein te hakken
 • die kleine zilveren dopjes die in theelichtjes zitten, daarin zat het docht, dat blijft over als de kaars uitgebrand is. Is superhandig om het docht van de te maken kaars mee vast te zetten.
 • sateprikkers, zodat het docht recht blijft staan.

Dit is hoe wij het doen. Doe een laagje water in de pan en breng dat aan de kook. Hierin smelt je de kaarsresten, au bain marie, dus in een waterbad. Dat wil zeggen, je doet de kaarsresten in een leeg blikje, zet dat blikje in de pan met heet water, en laat het rustig koken. Het kaarsvet gaat smelten. Roer er af en toe in met de pollepel, dan merk je als alle stukjes gesmolten zijn.

Ondertussen bereid je de jampotjes voor. Je moet een stukje lont afknippen, langer dan het potje, dat plak je met een klein beetje gesmolten was op de bodem van het potje vast. Als het lukt precies in het midden. De bovenkant van de lont knoop je om een satéprikker, zodat het niet in het was valt.

Als het kaarsvet gesmolten is, pak je het blikje voorzichtig ( echt voorzichtig, want zowel het water als ook het vet is erg heet!) met een ovenwant uit de pan en giet je het potje vol. Doe dit met beleid, omdat het docht wel zo recht mogelijk erin moet blijven.

Als dit allemaal goed gaat, kan je zoveel ermee variëren als je maar wilt. Je kunt kaarsen gieten in melkpakken en na het hard worden het melkpak eromheen weg halen, je kunt kaarsen gieten in halve sinaasappelschillen, je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het gedaan. Kijk maar op internet naar nog meer ideeën.

Maar probeer het vooral een keer uit met de kinderen, het is makkelijker dan je denkt.

Veel plezier! En laat mij weten of het gelukt is![:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

2 thoughts on “[:nl]kaarsen maken[:]

 1. HAllo Katja,
  Ik wil gaan schilderen met kaarsvet en heb dan blikjes nodig. Maar tegenwoordig zijn die bijna allemaal met plastic gecoat. Is dat een probleem? Ik zag bij jou ook een gecout blikje. Ik heb ook wel grote jampotten, knappen die niet in heet kokend water als ik het kaarset au bain marie verwarm in een glazen pot?
  Groetjes, Joke Zonneveld

  1. Hallo Joke! Jij bent officieel de eerste buiten de vrienden en kenniskring om, die een vraag stelt op Bubbles! Welkom en wat leuk dat je de site gevonden hebt! Mag ik vragen hoe? Om op jouw vraag te antwoorden, volgens mij maakt het niet uit welk blikje je gebruikt. Ik vind blikjes beter werken dan glas, omdat glas van zichzelf al meer weegt, en je wil het ook weer uit het water kunnen halen om het in je vorm voor de kaars te kunnen gieten. Schilderen met kaarsvet, heb ik nog nooit geprobeerd, met kwasten of druppelen? Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt. Blijf vooral lezen en commentaar geven als je iets opvalt of als je een vraag hebt. Tot dan! Groetjes, Katja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.