Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

[:nl]Hartjes van papiermache[:]

[:nl]Het is bijna Valentijnsdag, dus wij dachten hier thuis, laten we eens iets met hartjes verzinnen. Het is weer een heel makkelijke activiteit geworden, leuk voor tussendoor, ook omdat het een dag moet drogen, leuk ook om met de handen te doen, dus ook erg aantrekkelijk voor de allerkleintjes!

Dit is wat je nodig hebt:

  • vliegerpapier in verschillende kleuren
  • behanglijm, of lijm voor papier mache, dit roer je het beste aan in een leeg melkpak met heet water, een of twee lepels van het poeder in het lege pak, heet water erbij, tot ongeveer de helft van het pak, en schudden maar! Het moet heel even staan, dan kan de activiteit beginnen.
  • een goede kwast, maar het kan zoals ik zei ook met de handen, alleen word het dan een beetje “messy”
  • een placemat van plastic
  • garen en een naald om het kunstwerk achteraf op te hangen

 

Begin met de lijm aanmaken, dan kan die afkoelen terwijl jullie het papier scheuren.

De activiteit begint met het scheuren van het vliegerpapier. Een A4 per kleur is meer dan genoeg. De stukjes kunnen zo klein gescheurd als je zelf wilt. Wij hebben gekozen voor vierkantjes, als dat niet lukt maakt het niet uit. De stukjes hebben wij geordend naar kleur op een dienblad gelegd, een bord werkt ook, niet geordend naar kleur maar door elkaar werkt ook! Laat de kids lekker zelf mee helpen!

Als de lijm afgekoeld is, mag de placemat ermee bedekt worden. Neem hiervoor een kwast, of gewoon je hand. De lijm is uitwasbaar, dus het kan gewoon in een klein bakje gestort worden om het makkelijker te gebruiken.

Dan mag het hele vlak met lijm bedekt worden met stukjes vliegerpapier. Net als bij papiermache is het belangrijk dat over elk laagje papier weer een laagje verf komt. Wij hebben twee laagjes papier gedaan, dan is het dik genoeg, als je meer doet word het wat donkerder. Kijk maar wat de kids zelf willen. De jongste heeft ervoor gekozen om het gelijk te ordenen naar kleur, er een soort van regenboog van te maken. We hebben ook geprobeerd om de stukjes in een hartjes vorm te plakken. Dat viel de jongste niet mee, mij is het wel gelukt. Kwestie van proberen.

 

Dat hele vlak moet een nachtje drogen. Misschien gaat het daarvan een beetje golven, dat geeft niet, leg het dan gewoon als het droog is even onder een dik boek.

 

Als alles droog is kan geknipt worden! Wat je maar wilt. Wij kozen hier voor hartjes in verschillende maten. Die kunnen dan weer onder elkaar opgehangen worden. Laat de kinderen zelf kiezen wat ze willen, en ook wat ze zelf kunnen. Als ze hartjes willen maar niet vrij kunnen knippen, geef ze dan een voorbeeld van karton. Dat kunnen ze erop leggen en er omheen knippen. Misschien lukt het ze om dit voorbeeld zelf te tekenen op het karton.

Dit is ons resultaat, ik ben benieuwd naar die van jullie!

[:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.