Activiteiten 4+

[:nl]Gipsmaskers[:]

[:nl]Volgende week heeft de jongste op school een Valentijns disco. De dresscode is wit, maar om het wat interessanter te maken hebben wij bedacht dat een masker ook wel leuk zou staan. Een wit masker natuurlijk. Hoe dan? Met gips! En dit is hoe het gaat, supermakkelijk, snel klaar, heerlijk ontspannend!

Wat heb je nodig:

  • een rol gipsverband, te krijgen bij goede knutselwinkels, maar misschien ook wel bij de apotheek
  • een schaar
  • een bakje met water
  • een leeg bakje voor de stukjes gipsverband
  • dikke crème, wij gebruiken die vettige van Nivea
  • een oude handdoek
  • evt. een haarband
  • waterverf of stiften

Dit is wat je doet. Eerst moet je kind even bepalen waar het masker precies komt. De jongste heeft gekozen voor alleen de ogen, dus vanaf de neus blijft het gezicht vrij. Je kan ook het hele gezicht doen. Ik heb zelfs op de opvang jongens gehad die “durfden” hun mond dicht te laten smeren. Spannend, omdat je in de tijd dat het moet drogen dus ook echt niet kunt bewegen en ook echt niet mag praten! Neusgaten moeten altijd open blijven! Leg goed uit, dat ze niet mogen bewegen tijdens het smeren en ook nog even erna. Leg uit wat er precies gaat gebeuren, want het is jammer als je midden in het smeren moet stoppen omdat het kind toch bang word. Als een kind niet wil, forceer het niet. Soms wil het wel als het bij een ander kind ziet, hoe het eruit komt te zien.

 

Dan knip je stukjes gips en doet die in het bakje. Knip verschillende maten, ook kleine dunne stroken, omdat die handig zijn voor bij de neus. Knip genoeg, anders moet je midden in het smeren weer knippen. De maat is altijd ook afhankelijk van de maat van het gezicht.

Dan word de crème heel dik op het gezicht gesmeerd. Vooral bij de wenkbrauwen is het belangrijk, omdat anders het gipsverband aan de haren plakt, dat doet pijn! Ik had ook wel kinderen die durfden het aan hun ogen dicht te laten smeren, dus dan moet je ook de wimpers goed dik insmeren met crème!

Op de opvang leg ik het kind gewoon op tafel, dan kan ik er goed bij en maakt het niet uit als het een beetje lekt met water. Ik leg een handdoek onder het hoofd. Er ligt ook altijd nog een klein handdoekje in de buurt, of een stukje keukenrol, omdat er altijd wel water druppelt , en in je oor kan dat erg kriebelen en kan je niet meer stil genoeg liggen!

 

Als dat klaar is, kan het gipsen beginnen. Je haalt het eerste strookje gipsverband door het water, zodat het helemaal vochtig is, en dan leg je het op het gezicht van het kind. Smeer er een beetje overheen, dan word het goed glad. Zo ga je door totdat het masker de maat heeft die het kind wilde. Let erop dat de stukjes verband elkaar overlappen, zodat het stevig word, en let ook erop dat de rand van het masker niet maar uit een laagje bestaat! Anders breekt het snel.

Als je genoeg laagjes hebt gedaan, alles goed glad hebt gesmeerd, dan is het klaar! Wachten tot het droog is. Ik laat de kinderen altijd gewoon lekker rondlopen en na een tijd merk je dat het masker aan de randen los laat. Dan is het handig om onder het masker gekke bekken te gaan trekken, totdat het helemaal los laat. Voorzichtig, vang het op tijd op, anders valt het op de grond!

Het masker moet aan de binnenkant even schoon geveegd worden met een stukje WC papier, en dan moet het even drogen. Na een half uur in de zon om de vensterbank kan het geverfd worden. Denk wel goed na voor dat je begint, want je kan het niet uitgummen!

 

Je kan aan de zijkant naast de ogen een gaatje prikken om een elastiek erdoorheen te halen. Dan kan het masker gedragen worden. Je zou er ook een stokje aan kunnen plakken, met een lijmpistool misschien, kan heb je een soort veneziaans masker. Het kan ook nog versiert met veren of pailletten, de mogelijkheden zijn eindeloos! Geeft de kids lekker de ruimte hiervoor! Rechts het masker voor de valentijnsbal, links een masker dat wij op een kinderfeestje hebben gemaakt van heel het gezicht.

 

 

Een van de kinderen zei achteraf “Als ik een druk kind had, zou ik dit elke dag met hem doen! Je word er zo rustig van!”

Veel plezier![:]

Tagged , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.