Activiteiten 0 tot 4 jaar, Praktische Tips

[:nl]Gevulde flessen[:]

[:nl]Sinds een aantal maanden werk ik met de kleintjes. In een 0-4 groep, om precies te zijn, geen BSO kinderen meer. Dat was even omschakelen, het draait veel meer om verzorgen en fles geven en verschonen, dan om regels te bespreken en goed op het eigen gedrag te letten, omdat ze anders jou voorhouden dat jij je zelf ook niet aan de regels houd! ( En gelijk hebben ze)

Ik moet dus weer even denken, wat doen baby’s eigenlijk ook al weer, wat houd peuters bezig en wat kan ik doen als een kind nog niet praat maar toch al heel wat nodig heeft. Tot nu toe word er veel geknuffeld, veel onderzocht, ook door mij, veel op de grond gezeten en gewoon even kijken wat er gebeurt. Dat soort dingen. Het bevalt mij wel. De structuur van zo een dag bevalt mij wel. Hoe alles volgens een redelijk vast schema verloopt, omdat een houvast voor de kinderen van die leeftijd echt nodig is. ( voor alle leeftijden eigenlijk)

Vooral de uitdagingen zoeken voor de groep kinderen onder de een jaar valt niet mee. Ze liggen, kruipen en rollen een beetje, je kunt er altijd iets in hun handen geven, maar eigenlijk is het beter voor hun ontwikkeling als ze die dingen zelf leren pakken. Dus in een haalbare afstand op de grond leggen. Felle kleuren zien ze beter dan pastel en lichte kleuren, dat heb ik ook gemerkt. Alles is boeiend, als het maar een beetje geluid maakt, beweegt of zacht voelt en in de mond kan. Ben dus begonnen om wat flessen te vullen. Met verschillende dingen. Deze keer met olie en gekleurd water en eentje met water en zachte bolletjes. Die rollen over de grond, laten zich misschien vastpakken, bewegen, zijn glad, hebben kleur en zijn ook erg interessant voor de wat oudere kinderen in de groep.

                                   

Dit is wat je nodig hebt:

  • lege doorzichtige flessen, het liefst zo glad mogelijk zodat je alles goed ziet wat erin zit.
  • water
  • olie, maakt niet uit wat voor, ik heb lijnzaadolie gebruikt dat heel geel is, dus als contrast daartoe heb ik fel groen gekleurd water gebruikt.
  • levensmiddelverf
  • pompoms, gewoon gekocht bij de Hema, kan ook iets anders zoals pailletten of Orbies ( iets wat de jongste voor slijm heeft gebruikt en over had)

En dan word er gevuld. Hoeveel jij zelf wilt. half vol met olie, of maar een klein laagje, sterk gekleurd of maar een klein beetje. Probeer gewoon wat uit.

Het kleuren van het water is ook erg mooi om te zien, dus betrek als het kan de kinderen hierbij!

De pompoms drijven een beetje op water, misschien is dat ook mooi in olie. Als je de fles schudt dan gaan ze onder water, en komen heel langzaam weer boven.

Wij hebben maar een klein laagje olie in de andere fles gedaan, omdat ik niet zo veel had. Half en half is ook mooi. Die fles kan makkelijk over de grond rollen, de olie mengt dan in kleine druppels met het water en gaat langzaam weer terug in een aparte laag. Liggend zie je dat heel mooi, alsof er een golf langs de zee rolt…

Veel schud plezier![:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.