Brainbubbels

[:nl]Dyslexie[:]

[:nl]De jongste heeft, als een soort van laatste opdracht in groep 8, een spreekbeurt gehouden. Dat deed ze over dyslexie, omdat ze dat zelf heeft en omdat ze heel graag de kinderen uit de klas wilde uitleggen, wat het nou eigenlijk is en wat zij er nou eigenlijk zo vervelend aan vind.

We hebben het samen gedaan, omdat opdrachten structureren nog steeds moeilijk is, heeft ook wel te maken met dyslexie, en dingen opschrijven is al helemaal moeilijk. De woorden zijn dan van haar, en het typen doe ik. Zo duurt het niet eeuwig, kan ik een beetje ordenen wat zij denkt en waar dat dan weer plek heeft in de spreekbeurt en hoe die verder in elkaar gezet moet, zodat het voor iedereen interessant is om te horen.

Dus hebben wij samen wat ge googelt. Wat is dyslexie eigenlijk en wie heeft het ontdekt en wat is nou anders aan kinderen met die fout in hun brein? Dat waren vragen die de jongste had voor deze spreekbeurt. En verder wilde ze vertellen hoe het voor haar voelt, en waarom het soms erg vervelend is. Bij het googelen kwamen wij op een website die een soort quiz had voor mensen zonder dyslexie, waarin je kunt zien hoe een stuk tekst er nou uitziet voor mensen die wel dyslectisch zijn. Dat was echt interessant. Je krijgt er vijf stukjes te lezen, allemaal met een andere “fout”. Bij de ene staan de letters verwisselt, bij de andere verspringt de tekst tijdens het lezen, bij weer een andere hangen de laatste stukjes van een woord al vast aan het volgende woord. Dat is dus wat er gebeurt als de jongste een stuk tekst wil lezen. Ik vond het ontzettend moeilijk om te lezen, en dan ook nog een vraag over de tekst te beantwoorden. Maar ik ben dan ook niet dyslectisch. Want het grappige was, dat alle twee mijn dochters die teksten konden lezen als een trein! Dat was ook een mooi dingetje eraan. Eindelijk waren zij een keer sneller dan ik, en moest ik hakkelen om te lezen, laat staan begrijpen wat er staat. Zo cool! Die quiz hebben wij dan ook ingebouwd in de spreekbeurt, en de hele klas heeft het gedaan. Ze waren achteraf erg onder de indruk van wat de jongste alsmaar moet doorstaan om zich een stuk tekst eigen te maken. “Wow, ik heb echt medelijden met jou, hoe lukt jou dat toch?”

Verder hebben wij uitgezocht dat heel wat beroemde mensen dyslectisch zijn, zoals Jaimie Oliver en Steven Spielberg. Maar ook de koning van Zweden en twee van zijn kinderen. We hebben ontdekt dat het brein van iemand met dyslexie er ook daadwerkelijk anders uitziet als van iemand zonder dyslexie. En we hebben de hele spreekbeurt power point in dyslexie lettertype geschreven.

Ze heeft alles verteld, alles laten zien, ook de map die nodig was voor de training die zij heeft doorlopen. En ze heeft indruk gemaakt. De kinderen bleken eindelijk door te hebben dat zij er niets aan kan doen als ze constant dezelfde spellingfout maakt in de whatsapp groep van de klas. En ze hebben eindelijk zelf gezien, waarom ze niet sneller kan lezen. En ze kreeg een 10! Wat een pluim ter afsluiting van dit schooljaar![:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.