Activiteiten 4+, Praktische Tips

[:nl]Bootje vouwen[:]

[:nl]Hoe vouw je nou een boot. Ik leerde het vroeger van mijn oma, en dacht altijd dat iedereen wel weet hoe dat moet. Het is immers zo makkelijk! Maar niets is minder waar. Dus hier een uitleg hoe dat nou eigenlijk moet. En als je die gewoon 10 keer herhaald, samen met de kinderen natuurlijk, dan heb je een vloot boten of een mooie mobiel om boven het bed te hangen, en je weet eindelijk voor altijd, hoe je nou eigenlijk een bootje moet vouwen. Altijd handig, het lukt mij zelfs met het papiertje van een theezakje! Vouwen is ontspannend, want je concentreert je op iets, het is goed voor de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht van de kinderen. Het moet wel netjes, anders lukt het niet. En altijd de vouw goed glad “strijken”, je vinger is het strijkijzer!

Je hebt nodig:

  • een A4 papier, of gewoon een rechthoekig papier, zo groot als je zelf wilt. Het kan ook met een krant!
  • een platte, droge, gladde ondergrond, het gaat makkelijker op een houten tafel dan op een dik tafelkleed. Maar als je blijft oefenen dan lukt het overal!

En hier gaat ie.

 

je vouwt het papier dubbel,

en nog een keer dubbel. De tweede keer open je weer, die was nodig om een lijn te krijgen waarlangs je

de punten kunt vouwen, zie hieronder.

 

 

 

Dan vouw je de twee bovenzijden langs de lijn in een punt, kijk, zo als hier.

 

 

 

 

 

Aan de onderkant is het open. De rand is iets langer dan de gevouwen punt. Die rand vouw je nu naar boven, eerst de ene kant, dan draai je het papier, en dan de andere kant. Dit kan dus alleen met een rechthoekig papier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De puntjes vouw je gewoon eromheen. Kijk goed naar de foto’s!

 

Nu word het even moeilijk. Als je het goed hebt gedaan is de driehoek van onderen open. Trek de zijkanten zo ver open dat het dubbel klapt, net een grote mond.

Dus eigenlijk de twee punten rechts en links naar elkaar toe vouwen. Je eindigt met een vierkant nu.

 

 

 

 

 

 

Van die vierkant moeten de punten weer naar boven, eerst de ene kant, dan omdraaien en de andere kant ook naar boven.

Het is nu weer een driehoek. Met een opening aan de onderkant.

 

 

 

 

 

 

En nu doe je weer hetzelfde, de twee punten naar elkaar toe, dichtklappen, en je eindigt met een vierkant met een opening.

 

 

 

 

 

En dan komt het grote trucje: Je trekt de twee puntjes van elkaar af, en je opent als het ware de boot. Helemaal open trekken…en…..

 

 

 

 

 

Klaar is het bootje!

 

Kan ingekleurd, opgehangen, opgeplakt of in het water gezet. Van alles kan, probeer het maar uit. En vooral, blijf oefenen!

Veel vaarplezier![:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.