Activiteiten 4+

[:nl]Batik[:]

[:nl]Elk jaar zijn er verjaardagen, en elk jaar is het aan mij om iets te verzinnen voor een aantal kinderen die voor het feest worden uitgenodigd. Gewoon, omdat het toch mijn werk is. Dus dan doe ik dat, in afspraak met de kinderen natuurlijk. Omdat de oudste al 15 werd afgelopen zomer, ging het nu met dingen verzinnen alleen nog maar om de jongste. Dat scheelt weer, gezien ze een week uit elkaar liggen qua verjaardag, en dat nogal voor stress kan zorgen in de organisatie van twee feestjes!

Inmiddels is de jongste ook uit de leeftijd waar je iedereen van de klas zou willen uitnodigen, omdat je dan ook bij het clubje hoort. Helaas word er nog steeds veel gechanteerd onderling, om er maar bij te horen. Als jij mij uitnodigt, dan mag je ook op mijn feest komen, als jij mij uitnodigt, dan ben je ook voor aaaaltijd mijn vriendin. Maar daar trekt de jongste zich al een tijd niets meer van aan. Ze wil gewoon vriendinnen uitnodigen, die ze graag mag. En dit jaar waren dat twee meisjes, helemaal goed, schat, het is jouw feest, jij bepaalt!

Omdat de jongste gelukkig ook creatief is, erg houd van dingen uitproberen, zijn wij samen snel op ideeën gekomen wat te doen die middag. We gingen batikken! En omdat het eigenlijk zo makkelijk is, wil ik het hier als activiteit opzetten.

 

Je hebt nodig:

  • Batikverf uit de winkel, ik heb onze bij Pippo’s gekocht, textielverf heet het, en de uitleg hoe je het aanmaakt staat precies op het pak. Alleen de hoeveelheid klopt niet, je kan veel meer stof ermee verven dan wat op het pak staat!
  • Emmers, omdat ik niet wist hoe erg het allemaal af verft, heb ik voor drie zwarte emmers gekozen. Achteraf bleek het allemaal mee te vallen, dus gewoon schoonmaakemmers doen het prima.
  • Zout, om de verf mee aan te roeren
  • kokend water, dus het aanroeren deed ik zelf, toen lieten wij het afkoelen en konden de kinderen aan de slag
  • plastic handschoenen, omdat de handen er nogal vies van kunnen worden, en omdat de verf ook wat scherp op de huid aanvoelt.
  • touw en elastiekjes, om de stof mee af te binden, zodat je de mooie lijnen krijgt.
  • een oude pollepel, om het verf mee te roeren en de kleding in de verf mee om te draaien. Een stok doet het ook!
  • Een wasmachine, ik deed de kleding na het verven en spoelen even in de centrifuge, dan droogt het sneller.
  • oude kleding, want je weet maar nooit of het spettert, en dan is dat wat je aan hebt ook gelijk mee geverfd.
  • En dan natuurlijk T- Shirts, oude lakens, kussenslopen om te verven. Het liefst witte! Ik heb voor elk kind een wit T- Shirt bij de Hema gekocht, die mochten ze dan natuurlijk ook mee naar huis nemen.

De verf heb ik al van tevoren aan geroerd, volg de aanwijzingen op het pak. Wij kozen voor drie verschillende kleuren, ze hebben ontzettend veel keuze. Ik heb dat soort verf ook wel bij Kruidvat zien liggen, of Etos, misschien dat het daar goedkoper is.

Toen hebben wij een filmpje gekeken hoe je de kleding het best vastgebonden kan worden om het mooiste effect te krijgen. Er zijn heel wat filmpjes te vinden op You Tube hierover.

En de pret kon beginnen. De T- Shirts werden gerold en met de elastiekjes vast gezet. Elastiek werkt het beste, omdat je het kan buigen. Als je touw neemt, moet je erop letten dat het synthetisch touw is, omdat het anders de verf doorlaat.

Toen iedereen klaar was met draaien en vastzetten, gingen we op balkon. Ik had de emmers daar op een vuilniszak gezet, dan was het niet erg als er gemorst werd. Nu was het een kwestie van de juiste kleur zoeken, en je kunstwerk erin leggen. Regelmatig even roeren en wachten. Op het pak staat hoe lang het erin moet, als je wat minder geduld hebt, dan word je kleur gewoon wat minder sterk, ook mooi. Bij sommige stukken wilde de jongste twee kleuren, dus die hingen aan de ene kant in deze emmer, en aan de andere kant in de andere. De meiden hebben ook een aantal stukjes van een oud laken bewerkt, daar heb ik later nog een kussensloop van genaaid.

Toen we dachten dat het lang genoeg geweekt had, heb ik de stukken een voor een uit de emmer gevist, met handschoenen aan met koud water afgespoeld, los geknoopt en nog een keer gespoeld. Ook dit staat weer precies op het pak van de verf beschreven. Na het spoelen gingen ze een voor een in de centrifuge. In het begin geeft het nog af, maar na twee of drie keer met de hand wassen, kon het T- Shirt gewoon mee in was.

Tussendoor werd er natuurlijk ook cake gegeten, gedronken, lol gemaakt, gekletst, buiten nog wat met het skateboard gestunt en nog meer cake gegeten. Al met al was het een geslaagde verjaardag, en weer eens wat anders dan naar de bios! Ik zeg, gewoon doen![:]

Tagged , , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.