Activiteiten 0 tot 4 jaar, Activiteiten 4+

[:nl]Batik met snoetendoekjes[:]

[:nl]Een kleine activiteit, voor tussendoor, heel makkelijk uit te voeren en alles ervan is gewoon in huis.

 

Wat heb je nodig:

  • snoetendoekjes
  • stiften
  • knijpers
  • elastiekjes
  • eventueel een plantenspuit met water

 

Hoe gaat het:

De kinderen kunnen hier heerlijk experimenteren met kleur. Doordat de doekjes al vochtig zijn, loopt de kleur van de stiften uit en vermengt zich met elkaar. Ze kunnen dit nog een beetje helpen door er met de plantenspuit op te spuiten.

Zoals bij het gewone batik geeft het een mooi effect om stukjes van het doekje af te klemmen met een knijper of een elastiekje. Hier een aantal voorbeelden. Daar waar het afgeklemd is, komt de kleur minder makkelijk.

Dus, eerst het doekje vouwen en vastzetten met knijper of elastiek en dan inkleuren met verschillende kleuren stift. Zolang de knijper erop zit, kan het doekje ook nog gespoten worden met wat extra water, je kan daarbij zien hoe de kleuren zich vermengen.

Ik denk zelf, dat het ook een mooi effect is om een doekje gewoon zo in te kleuren met verschillende kleuren, erop te spuiten met water en te kijken hoe alles zich vermengt. Welke kleuren met elkaar weer nieuwe kleuren maken, enz. Moedig de kinderen aan om te experimenteren!

Dit zijn onze resultaten. De jongste vroeg nog “kan je die dan weer gebruiken om je handen af te drogen?” Ik zei, dat is geen goed idee, omdat het af geeft. “Maar dat is ook leuk, Mam”

Als het gedroogd is worden de doekjes een soort van fijn stof. Je zou er misschien mee kunnen plakken, de voorkant van een kaart mee versieren of ze aan elkaar naaien om er een klein fijn tasje van te maken. Wie ideeën heeft, laat het ons weten!

[:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.