Brainbubbels

Alsmaar hetzelfde

Herhaling

De eeuwige uil. Hier is ie weer. Ik heb op een dag mijn dochter laten zien, hoe je een uil van een streep kan maken. Het instructiefilmpje vind je op Pinterest.

uilen collage
Sinds ik dat liet zien, heeft ze die uil ontzettend vaak herhaald. Een keer, groter, kleiner, dubbel en met allemaal kleinere uilen op het hoofd van de grotere. Ze kan de uil, en ze herhaald dat, als ze rust wil en even niks wil denken. En ik denk dat het zo gaat. Ik denk dat het belangrijk is, dat je mag oefenen totdat je zelf als kind vind, dat je er nu goed genoeg in bent en aan iets nieuws mag beginnen. Ik hoor op mijn werk regelmatig de uitspraak “Ja, we weten nu wel dat hij goed is in Lego bouwen, daag hem ook eens uit om te voetballen met de andere jongens.” Of iets in die lijn. Maar ik denk dat de herhaling ook goed is en een functie heeft voor kinderen. Herhalen waar je goed in bent geeft rust, maakt je hoofd leeg omdat je niet meer zo veel moet nadenken om het te doen, geeft voldoening omdat het altijd lukt en geeft een soort tussenpauze voordat je weer aan een uitdaging moet beginnen. Kinderen moeten heel veel in deze maatschappij, moeten voldoen aan heel veel eisen en moeten passen in heel wat vormen die wij bepalen.
Dus, laat ze herhalen als ze daar zelf voor kiezen. Laat ze oefenen om iets echt onder de knie te krijgen, laat ze een rustmoment voor zichzelf inbouwen, voor dat het alledaagse leven alweer begint.
Onze woonkamer hangt vol met uilen, iedereen heeft er al een cadeau gehad en dat is helemaal prima. Als ze toe is aan iets anders, dan zal ze dat ongetwijfeld zelf laten weten!

Bewaren

Tagged , , , , , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.