Brainbubbels, Praktische Tips

[:nl]Hoe voelt dat nou?[:]

[:nl]

Hoe voelt dat nou?

Zowel mijn kinderen als ook mijn man zijn dyslectisch, volgens hen ben ik dus de enige in deze familie die lezen echt leuk vind. Ik ben ook de enige die niet weet, hoe het voelt om dyslexie te hebben. De enige die niet weet hoe dat nou kan dat je nog steeds het verschil tussen b en d niet helemaal ziet. Dus heb ik een boek geleend bij de bieb, waarin kinderen aan volwassenen uitleggen hoe dat nou zit in hun hoofd, op het moment dat ze moeten lezen. En dit stukje heeft het meest indruk gemaakt:

“Stel je voor, je zit in een draaimolen. Die gaat alsmaar harder in het rond, en jij wordt een beetje duizelig. Langzaam stopt de draaimolen en je moet uitstappen. Iemand trekt jou eruit, je bent nog steeds duizelig, en die iemand zegt direct: lees dit, lees dit, lees dit sneller!!! Dat gebeurt dus in mijn hoofd als ik gewoon aan tafel zit en een stuk tekst snel moet lezen. Zo voelt dat dan in mijn hoofd.”

Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, maar is een soort fout in je hoofd, waardoor je niet goed kan zien wat er staat. De meer je deze kinderen pusht om te lezen, de langzamer gaan ze lezen en de minder plezier ze eraan gaan beleven. Ik lees nog steeds regelmatig voor, ook al is mijn dochter nu 11 jaar oud, en ik zoek steeds weer naar mogelijkheden om aan luisterboeken te komen. Omdat ik zo graag wil dat ze lezen toch een beetje leuk gaan vinden.

Als je ook een kind met dyslexie hebt, houd dan bovenstaand verhaal voor ogen, de volgende keer dat je ongeduldig wordt omdat het zo ontzettend langzaam gaat met lezen. Mij heeft het geholpen![:]

Tagged , ,

About Katja Birkenstock

Ik ben moeder van twee fantastische dochters, vrouw van een hele creatieve man en leidster bij de naschoolse opvang. Verder vind ik veel dingen leuk, zoals nieuwe talen leren, goede boeken lezen, creatieve ideeën uitproberen, andere mensen op creatieve ideeën brengen, reizen, fotograferen en mediteren.
View all posts by Katja Birkenstock →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.